Programjaink

A Magyar Tudományos Akadémia közel két évszázados múltra visszatekintő könyvtára, az MTA Könyvtár is Információs Központ a Múzeumok Éjszakáján 2017-ben is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

A „Hazádnak rendületlenül” Vörösmarty Mihály hagyatéka a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában című nagysikerű kiállításunkat ezen az éjszakán ismét bemutatjuk munkatársaink kalauzolásával. Az épület különböző pontjain elhelyezett tárlókban a hagyatékban található kéziratok nemes másolatai mellett számos tárgyi emléket is kiállítunk – egyúttal lehetőség nyílik arra is, hogy vendégeink megismerhessék a könyvtárépület egyébként nem látogatható részeit is.

Meghívott előadóink Vörösmarty Mihály költészetéről tartanak tudományos népszerűsítő előadást: a Szózat kéziratáról és a költemény eszmei előzményeiről, valamint a költő bordalairól.

Kicsik és nagyok érdeklődésére egyaránt számot tarthatnak különböző kreatív programjaink: kollégáink vezetésével többek között kézi könyvkötésben, a reformkor szellemében nemzeti ihletésű gyöngyfűzéses könyvjelző és ékszerek készítésében, társasjátékokban vehetnek részt, megismerkedhetnek a könyvek és kéziratok digitalizálásának technikáival, és azt is megtudhatják, hogyan érhetik el könyvtárunk gyűjteményét otthonról, sőt, egy szeminárium keretében saját bordalt is faraghatnak.

Vörösmarty az Akadémiai Könyvtárban